21.07.19       
COMMENTARII
29.01.2009 Victor Josu:
Rusia risca mult

E imposibil a gasi o veriga retionala in conglomerarea declaratiilor lui Voronin contradictorii intre ele, cu privire la reglementarea transnistreana. Pe de o parte, asupra a toate problemele administratia moldoveneasca si ruseasca “poseda consens si acord deplin”, iar pe de alta „aprecieri pozitive asupra proiectului nostru de lege cu privire la statutul autonomiei Transnistrene” au dat toti participantii procesului de tratative, „cu exceptia Rusiei si Transnistriei”. Deci, este Rusia de acord sau nu (despre acordul Tiraspolului nu e cazul sa intrebam, raspunsul e cunoscut) asupra solutionarii problemei in cadrul pastrarii structurii unitare a Republicii Moldova? Si, daca ea inca mai (?) obiecteaza contra acestui fapt, atunci in care intrebari ar trebui sa se refere toate aceste „consensuri”?

Deoarece intrebarea-cheie in a acestui conflict: Moldova unificata (fie doar virtual) urmeaza sa devina federativa sau sa ramana stat unitar. Alte intrebari, de orice nivel sunt derivate de la ea, adica pot fi solutionate in mod real numai dupa raspunsul la intrebarea initiala. Apropo, dupa  un raspuns care ar satisface si Chisinaul, si Tiraspolul. Acest fapt ar acea loc, daca am urma logica politica normala, netulburata trancaneala propagandista, si am dori cu adevarat solutionarea conflictului. In cazul nostru, din pacate, este vorba despre altceva.

Urmarind cum evolueaza situatia in privinta Transnistriei, ajungi la concluzia ca toata agitatia din ultimul timp, inclusiv „fortarea la intrevederea” de la finele anului trecut intre Voronin si Smirnov, este inscenata in exclusivitate pentru sustinerea liderului partidului comunist moldovenesc la alegerile ulterioare ale parlamentului Moldovei la data de 5 aprilie 2009. Si, in realitate, pentru Voronin nu conteaza reglementarea in sine, de fapt chiar imposibila, cu atat mai mult in conditiile campaniei electorale care a luat startul recent, cu atat mai mult, cand, dupa cum zic doctorii „cat de dat naibii e totul” . Pentru Voronin e important, anume acum inainte de alegeri sa demonstreze alegatorilor moldoveni (pentru care, dupa cum divulga sondajele, problema Transnistriei nu sta pe primul loc), ca „pentru el, Voronin, este Rusia”, ca Kremlinul il sustine anume pe el si Partidul Comunist al Republicii Moldova (PCRM) condus de el. Nu are importanta, in ce, nu are importanta, cum. Si sa recunoastem, o asemenea demonstratie ii reuseste pe deplin. Chiar si in maruntusuri. A fost suficient ca presedintele moldovean sa zica la data de 27 ianuarie in cadrul transmisiunii directe Chisinau –Moscova, despre „consensul” pseudo-cvasi adoptat cu administratia rusa, pentru ca a doua zi Ministerul moldovenesc pentru reintegrare sa comunice: ambasadorul Valerii Nesteruskin in cadrul intrevederii cu ministrul Vasilie Sova a declarat, ca Moscova prezinta predispunere pentru colaborare in elaborarea pentru Transnistria a unui statut juridic special in cadrul Moldovei. Incearca si afla ce a zis Nesteruskin in realitate, si cui ii este interesant acest fapt, cand au dat buzna alegerile. Principalul – orice PR-manager va confirma – este a lucra la consolidarea ideii, ca „Moscova este predispusa sa coopereze in favoarea lui Voronin”. Restul nu are nici o importanta, in special pentru seful de trib al comunistilor moldoveni.

In aceeasi sfera de „munca pentru consolidare” a ideii sus-numite trebuie inclusa si vizita in Chisinau a ministrului de afaceri externe Serghei Lavrov programata pentru a doua jumatate a lui februarie, si acordul vociferat de Voronin in persoana cu privire la intrevederea sa in Moscova „in timpul apropiat” cu presedintele Dmitri Medvedev. Astfel, cel putin se vede totul din Chisinau.

Cum se vede totul din Moscova, dividende de ce natura urmaresc sa obtina functionarii rusi, raspunzatori de relatiile ruso-moldovenesti de la activizarea contactelor cu „rata schioapa”-Voronin in plina campanie electorala, nu ne este cunoscut. Ne este in puteri doar a presupunem, ca tot calculul lor se rezuma la pastrarea PCRM si a liderului ei nemuritor la putere in Chisinau.

Risca mult. Situatia in capitala moldoveneasca se tensioneaza zi dupa zi, din ce in ce mai multe polemici vorbesc ca rezultatele alegerilor vor fi falsificate (deacum se falsifica). Occidentul, in opozitie cu campania anului 2005, cand pentru consolidarea PCRM a lucrat el, actualmente a luat pozitia accentuata de asteptare. Si daca se va intampla ca dupa 5 aprilie PCRM vor canta marsul de plecare, Rusia cu topata „munca ei de consolidare” se poate destepta intr-o pozitie extrem de confuza. Chiar nu a fost o lectie istoria cu alegerile anului 2004 din Ucraina? Sau cineva in Moscova are un asemenea hobby: sa compromita presedintii proprii?

sujeturi:
POLEMICA
Для того чтобы добавить комментарий необходимо авторизироваться
TEMELE ZILEI
REFERENDUM
Какая из перечисленных идентичностей наиболее близка вашему самоощущению?
Я - молдаванин
Я - румын
Я - русский (русскоязычный)
Я - бессарабец
Йа креведко
Ни одна из перечисленных
Сами мы не местные
TOATE VOTURILE
POLEMICA
PROIECTE