19.07.19       
COMMENTARII
19.11.2008  Ziua:
Nu eram fascisti

Aproximativ 40% din populatia Romaniei de peste Prut considera ca regimul de la Chisinau este unul autoritar sau dictatorial. In schimb, kaghebistii de la Chisinau s-au gandit (n.r. de fapt, asa scria pe nota primita de la Kremlin) sa mai "blagoslovesca" Romania si sa o numeasca din nou, asa cum ii place lui Volodea Voronin, "stat fascist", "ocupant al teritoriilor Moldovei si Ucrainei" si raspunzator de Holocaust. Daca tot e campanie electorala in Romania (de pe ambele maluri ale Prutului), principalii ideologi ai "Ciumei Rosii" propagate de la Moscova n-au scapat ocazia sa-si etaleze pornirile antiromanesti nici in cadrul unei conferinte organizate pe tema rolului memoriei istorice si lectiilor Holocaustului in educarea contemporana a tinerilor.

Conferinta a fost organizata cu sustinerea Comitetului American Evreiesc "Joint" si Consiliul general public al Centrului "KEDEM", scrie Jurnal de Chisinau. Printre raportorii de la Chisinau si-au anuntat participarea si vicepremierul Victor Stepaniuc cu un discurs la tema statalitatii moldovenesti in anul 1940 si Sergiu Nazaria (n.r. autorul a doua manuale scrise, potrivit propriilor declaratii, de pe pozitiile "conceptiei moldo-stataliste") care a tinut sa vorbeasca despre responsabilitatea "statului fascist roman pentru Holocaust pe teritoriile ocupate ale Moldovei si Ucrainei in 1941-1944". Nazaria a tinut un discurs lipsit de argumente prin care incerca sa le explice tinerilor si savantilor din alte tari prezenti in sala de ce considera el ca in acea perioada statul roman era fascist, in pofida argumentelor istoricilor de peste Prut care sustin ca atunci fascismul nu era oficializat prin inregistrarea unui astfel de partid in Romania.

Spre deosebire de "savantii" de la Chisinau, Anatoly Podolski, doctor in istorie din Ucraina, a remarcat ca "suntem responsabili doar pentru memoria trecutului, in trecut a fost bine si rau, noi nu purtam raspundere pentru bine sau pentru rau, ci pentru memorie, trebuie sa tinem minte atat crimele stalinismului, foametea organizata, deportarile, cat si pe cele ale fascismului", a spus el. Potrivit lui, Ucraina e una dintre primele tari din fostul spatiu sovietic unde, in scoli, un capitol aparte este rezervat crimelor stalinismului si fascismului. "Este important sa intelegem ca Holocaustul a fost o crima indreptata nu impotriva poporului evreiesc, ci a evreilor cetateni integrati in cultura diferitor tari, prin urmare e vorba de evrei cetateni ai Moldovei, Romaniei, Ucrainei si ai altor tari. Este de datoria noastra sa fim responsabili de adevarul istoric al acelor vremuri", a mai spus Podolski.

sujeturi:
POLEMICA
Для того чтобы добавить комментарий необходимо авторизироваться
TEMELE ZILEI
REFERENDUM
Какая из перечисленных идентичностей наиболее близка вашему самоощущению?
Я - молдаванин
Я - румын
Я - русский (русскоязычный)
Я - бессарабец
Йа креведко
Ни одна из перечисленных
Сами мы не местные
TOATE VOTURILE
POLEMICA
PROIECTE