24.08.19       
COMMENTARII
23.11.2008  Flux:
Emancipare de la rusificare

Minorităţile etnice din Republica Moldova continuă să fie supuse unei politici de rusificare. Victimele unui asemenea tratament rămân în continuare şi ucrainenii din ţara noastră, cea mai numeroasă comunitate etnică din Moldova, care îşi doresc o emancipare culturală şi să studieze în limba lor maternă.

 În acest sens, despre respectarea eficientă a drepturilor şi libertăţilor etnicilor ucraineni din Republica Moldova, precum şi despre felul în care poate fi combătută politica de rusificare a ucrainenilor, au discutat, în cadrul emisiunii „Epicentru”, difuzată luni, 17 noiembrie, la postul de televiziune EU TV, ministrul plenipotenţiar din cadrul Ambasadei Ucrainei la Chişinău, Mihailo Harişin, şi deputatul creştin-democrat Ion Varta.

 Tot duminică, 16 noiembrie, la Chişinău a fost constituită Organizaţia Ucrainenilor Creştin-Democraţi, al cărei preşedinte a fost ales deputatul Ion Varta. Reprezentantul Ambasadei Ucrainei în Moldova, Mihailo Harişin, a menţionat, în acest context, că înfiinţarea acestei asociaţii va crea condiţii prielnice pentru realizarea celor mai importante deziderate ale etnicilor ucraineni, în special, emanciparea lor culturală şi naţională.

 Potrivit deputatului creştin-democrat Ion Varta, minorităţile etnice din Moldova devin victimele unei politici de rusificare, făcând referinţă la unele centre şi grupuri de interese, atât din interior, cât şi din exterior, care îi tratează pe etnicii ucraineni drept ruşi. „Nu numai o dată PPCD s-a pronunţat pentru derusificarea minorităţilor etnice din Republica Moldova. Masa de compatrioţi alogeni este catalogată în continuare, din inerţie, drept rusofonă. Aici este vorba de o conotaţie politică şi de o diversiune. Anumite forţe imperialiste din Federaţia Rusă urmăresc, prin cultivarea unor asemenea falsuri, să inoculeze etnicilor ucraineni că ei, de fapt, nu sunt ucraineni, ci ruşi”, a declarat Ion Varta.

Anumite forţe imperialiste din Federaţia Rusă doresc transformarea ucrainenilor în ruşi

 În prezent, mai multe prevederi ale legislaţiei în vigoare privind respectarea drepturilor minorităţilor etnice nu sunt puse eficient în practică. Spre exemplu, în şcolile ucrainene din Moldova, limba ucraineană rămâne a fi doar un obiect de studiu, pe lângă celelalte materii care sunt predate doar în rusă. „Sperăm, cu efort comun, să implementăm în practică mai multe deziderate ale etnicilor ucraineni din Moldova, în special, ale tinerilor ucraineni. Comunitatea ucraineană are o viziune normală faţă de statul Republica Moldova, care respectă instituţiile statale şi care nu a revendicat autonomie şi nu şi-a propus planuri cu conotaţii separatiste”, a mai adăugat Ion Varta.

 La rândul său, Mihailo Harişin a declarat că Organizaţia Ucrainenilor Creştin-Democraţi va contribui la dezvoltarea şi soluţionarea diferitor probleme cu care se confruntă comunitatea ucraineană din Republica Moldova şi, de asemenea, va contribui la studierea limbii române de ucraineni, fapt ce va permite o încadrare mai eficientă a etnicilor ucraineni în societate. „Minoritatea ucraineană a manifestat mereu loialitate faţă de Republica Moldova. Din păcate, este îngrijorător faptul că în nordul Moldovei, acolo unde locuiesc cei mai mulţi ucraineni, nu există şcoli cu predare în limba ucraineană. În ultima perioadă, autorităţile ucrainene au mărit ajutorul acordat conaţionalilor care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova. Încă în anul 2006, la iniţiativa preşedintelui Ucrainei, Victor Iuşcenko, a fost adoptat un program bugetar de stat pentru oferirea ajutoarelor ucrainenilor din afara Ucrainei în valoare de 15 milioane de dolari. Spre exemplu, pentru ucrainenii de peste hotare au fost oferite peste 500 de burse de stat, dintre care numai 250 au fost oferite elevilor ucraineni, absolvenţi ai şcolilor din Republica Moldova. Totodată, anul trecut, 20 de şcoli din Moldova, unde se predă limba ucraineană, au primit ajutor în valoare de 40 de mii de dolari din care au fost procurate mai multe cărţi şi inventar”, a declarat Mihailo Harişin.

sujeturi:
POLEMICA
Для того чтобы добавить комментарий необходимо авторизироваться
TEMELE ZILEI
REFERENDUM
Какая из перечисленных идентичностей наиболее близка вашему самоощущению?
Я - молдаванин
Я - румын
Я - русский (русскоязычный)
Я - бессарабец
Йа креведко
Ни одна из перечисленных
Сами мы не местные
TOATE VOTURILE
POLEMICA
PROIECTE