24.08.19       
COMMENTARII
31.08.2011 Marius Lazurca:
Ipoteze care isi asteapta confirmarea

Аmbasadorul României în R.Moldova, Marius Lazurca într-un interviu acordat Mediafax:

Reporter: Întrebare politică la care să nu răspundeţi neapăratîn calitate de ambasador pentru că probabil acest lucru nu este posibil. Văd că este un eşec al Alianţei pentru Integrare Europeană de a alege un preşedinte şi văd că sunt din ce în ce mai dese neînţelegerile în cadrul Alianţei. Personal vă aşteptaţi să se destrame Alianţa?

Marius Lazurca: Eu cred că avem tendinţa de a dramatiza fenomene care nu sunt neapărat atât de dramatice pe cât apar în relatările mass-media. Orice formulă de guvernare întemeiată pe o coaliţie a mai multor partide presupune o administrare a unor tensiuni care sunt inerente.

În ceea ce mă priveşte sunt optimist că, în ciuda semnalelor de dezacord care ici şi colo apar, cu un dramatism mai mic sau mai mare la Chişinău, actualii parteneri de guvernare vor reuşi să gestioneze diferenţele dintre ei şi să privească în comun spre ceea ce în fond electoratul le-a definit drept obiectiv fundamental, şi anume procesul de integrare europeană. Să nu uităm că mandatul informal pe care electoratul l-a acordat Alianţei este unul foarte puternic, un mandat care consolidează o majoritate şi în numele acestui mandat mă aştept aşadar ca această Alianţă să reuşească să găsească o formulă de a-şi armoniza dezacordurile.

Reporter: Dar de ce credeţi că de aproape trei ani nu s-au putut armoniza? Adică e clar că ei nu au încă posibilitatea de a-şi alege un preşedinte.

Marius Lazurca: Vedeţi, există tendinţa de a exagera dramatismul anumitor situaţii. În ciuda faptului că nu există un preşedinte en titre la Chişinău, în ciuda mai multor runde de alegeri, aşadar în ciuda acestor realităţi, Republica Moldova este un stat guvernat, este un stat cu performanţe economice foarte solide, cu o creştere economică succesivă în ultimii doi ani, cu o consolidare a echilibrelor bugetare, cu o creştere explozivă a exporturilor în curs şi o ţară care a negociat foarte bine şi dinamic cu UE. Aşadar, sigur că pare extrem de grav că nu s-a găsit o formulă definitivă de alegere a preşedintelui, însă asta nu înseamnă că ţara este într-un blocaj, nu înseamnă că Parlamentul nu adoptă legislaţia utilă integrării în UE sau că dialogul cu UE nu este dinamic.

Reporter: Dar în ipoteza dramatică sau, cum spuneţi dumneavoastră, care este dramatizată, de spargere a Alianţei, care credeţi că este actorul pe care România ar trebui să-l susţină în continuare? Mă refer la cei care formează acum Alianţa.

Marius Lazurca: Atitudinea României este principială. Noi susţinem actorii politici care, mai întâi, îşi doresc o relaţie firească, de cooperare cu România, oricare ar fi orientarea ideologică a acestor partide.

În al doilea rând, noi susţinem acele forţe politice care răspund dorinţei manifeste a electoratului de a îndrepta Republica Moldova către UE.

Nu avem prejudecăţi faţă de niciun actor politic din Republica Moldova şi ne dorim să cooperăm cu toţi cei care doresc să lucreze cu noi în beneficiul a ceea ce o majoritate solidă a cetăţenilor din Republica Moldova a exprimat, şi anume dorinţa de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Reporter: Deci, nimic nu este exclus, înţeleg. Nici măcar o eventuală cooperare în viitor cu Partidul Comunist? Nu cu Voronin, cu Partidul Comunist.

Marius Lazurca: Sunt ipoteze în fond care îşi aşteaptă confirmarea. Noi nu suntem în situaţia, deocamdată, de a formula cu realism asemenea scenarii. Avem o alianţă care guvernează Republica Moldova, o coaliţie de partide care îşi doresc o relaţie cordială, frăţească cu România, şi în acelaşi timp o apropiere dinamică de UE. Ipoteze cu privire la schimbarea acestei situaţii de fapt sunt în momentul de faţă destul de şubrede.

Reporter: Nu le luaţi în calcul?

Marius Lazurca: Noi evaluăm toate scenariile posibile, inclusiv scenariile care indică o schimbare a majorităţii. Fiecare dintre asemenea scenarii au un grad mai mic sau mai mare de plauzibil, un grad mai mic sau mai mare de realism.


POLEMICA
Для того чтобы добавить комментарий необходимо авторизироваться
TEMELE ZILEI
REFERENDUM
Какая из перечисленных идентичностей наиболее близка вашему самоощущению?
Я - молдаванин
Я - румын
Я - русский (русскоязычный)
Я - бессарабец
Йа креведко
Ни одна из перечисленных
Сами мы не местные
TOATE VOTURILE
POLEMICA
PROIECTE