25.08.19       
EVENIMENTE
17.11.2008 12:52
"Planul Kozak" e actual

Sambata, la data de 15 noiembrie, in timpul desfasurarii summit-ului sefilor de state CSI in Chisinau, vice-premierul Rusiei Igor Suvalov „a chemat” Chisinaul sa reanimeze “memorandumul Kozak”, care presupune crearea unei confederatii sau, in caz extrem, a federatiei Moldovei si Transnistriei.

Daca ar fi fost semnat, astfel numitul, „Plan Kozak” la timpul respectiv, numeroase probleme ar fi fost solutionate astazi, a declarat Suvalov, ca reprezentant al delegatiei ruse in cadrul summit-ului. In accord cu afirmatiile dumnealui, “multe principii ale “Memorandumului” pot fi utilizate la moment actual”.

In paralel, dupa cum mentioneaza observatorii, Chisinaul oficial urmareste evitarea cu orice pret revenirea al ideea fundamentala a Memorandumului anului 2003 – crearea unui stat federativ. In Tiraspol, din contra, statutul  de autonomie in componenta Moldovei unitare propus de administratia moldoveneasca este considerat inacceptabil chiar si in conditiile blocadei economice. „Agentii nostri contractanti nu au  riscat a negocia cu independenta in schimbul posibilitatii de functionare a intreprinderilor”, a declarat recent presei ruse speaker-ul Sovietului Suprem RMN Evgheni Sevciuc.

sujeturi:
POLEMICA
Для того чтобы добавить комментарий необходимо авторизироваться
TEMELE ZILEI
REFERENDUM
Какая из перечисленных идентичностей наиболее близка вашему самоощущению?
Я - молдаванин
Я - румын
Я - русский (русскоязычный)
Я - бессарабец
Йа креведко
Ни одна из перечисленных
Сами мы не местные
TOATE VOTURILE
POLEMICA
PROIECTE