24.08.19       
EVENIMENTE
25.11.2008 23:42
Gagauzia-2009: Reguli de joc

La data de 25 noiembrie in Comrat a avut loc conferinta speciala a reprezentantilor miscarii “Gagauzia Unita” si a “echipei Dudoglo”, in cadrul careia s-au discutat perspectivele participarii autonomiei gagauze la alegerile parlamentare ulterioare.

Dupa informatia acordata “Moldovei Noi” de catre unul dintre participantii intrevederii, scopul Gagauziei, ce a fost enuntat in cadrul conferintei, consta in reprezentarea maxima a fortelor patriotice gagauze in cadrul parlamentului moldovenesc. Din aceasta cauza, conditiile, care “patriotii populari” le vor inainta partenerilor lor potentiali la alegeri, constau in acordarea a trei locuri in lista electorala de partide, dintre care, ca minim doua locuri trebuie sa fie de trecere si unul de frontiera.

Analizand experianta fostelor campanii electorale, cand fortele patriotice au mobilizat circa jumatate din electoratul local, liderii gagauzi si-au exprimat convingerea, ca considerand actiunile in comun a doua echipe, unul dintre partidele moldovenesti, care ofera autonomiei cele mai favorabile conditii, are multe sanse de a primi pana la 60% de voturi de la alegatorii gagauzi.

Mai mult ca atat, participantii intrevederii au elucidat faptul, ca acea forta politica cu care va fi incheiat acordul, are sanse mari de a obtine preferinta electorala si in alte raioane de sud. In particular, se poate vorbi despre raionul Taraclia si Basarabeasca, unde in primul rand, liderii gagauzi au sustinerea unei parti a populatiei si, in al doilea rand, in cadrul alegerilor anterioare s-a observat careva similitudine in preferintele electoratului local cu locuitorii Gagauziei.
In privinta pretendentilor potentiali, cu care “gagauzii integristi” si “dudoglovistii” nu exclud colaborarea, ei pot deveni, dupa declaratiile participantilor intrevederii, “toate partidele cu perspectiva, cu exceptia celor radicale de stanga sau dreapta”. Concretizand acest moment, reprezentantii ambelor grupuri au explicitat, ca exceptia se refera la Partidul Comunist, Partidul Liberal, PLDM, PPCD si PLN.

Sansele acestor partide de a obtine sustinerea electoratului gagauz, precum si a celorlalte partide, care nu includ in listele proprii nici un reprezentant al Gagauziei, conform opiniei liderilor “patriotilor populari”, vor “tinde la zero”.

Mai mult ca atat, a fost discutata optiunea refuzului complet al Gagauziei de a participa la campania preelectorala, insa majoritatea participantelor intrevederii s-au pronuntat contra unui asemenea scenariu. Este cunoscut faptul, ca pentru a stabili tratative cu formatiunile politice republicane deja este format un grup din reprezentanti ai ambelor echipe. In componenta lui au intrat prim-loctiitorul  bascanului (prim-viceguvernatorul) Valerii Ianioglo, reprezentantul miscarii “Gagauzia Unita” Fiodor Gagauz, presedintele raionului Vulcanesti Serghei Cernev si presedintele consiliului municipal Comrat Victor Volcov.

sujeturi:
POLEMICA
Для того чтобы добавить комментарий необходимо авторизироваться
TEMELE ZILEI
REFERENDUM
Какая из перечисленных идентичностей наиболее близка вашему самоощущению?
Я - молдаванин
Я - румын
Я - русский (русскоязычный)
Я - бессарабец
Йа креведко
Ни одна из перечисленных
Сами мы не местные
TOATE VOTURILE
POLEMICA
PROIECTE