23.07.19       
EVENIMENTE
12.11.2008 17:37
In drum spre scopul comun

Istoria fostelor corelatii si perspectivei cooperarii strategice viitoare intre Romania si Rusia au devenit subiect al mesei rotunde, organizate de Institutul diplomatic roman din cadrul MAE Romania. In cadrul manifestatiei, coincidente cu jubileul de 130 ani de stabilire a relatiilor diplomatice intre Bucuresti si Moscova, au luat parte istorici, experti si persoane publice ale ambelor tari.

Binecunoscutul istoric roman Neagu Djuvara, vorbind despre activitatea unora dintre colegii sai, a notat in discursul sau, ca „in istoriografia romana continuam sa fim deseori nationalisti peste limite”. Din cauza faptului ca Romania in decursul a catorva decenii s-a aflat sub calcaiul Uniuni Sovietice, nu recunoastem multe binefaceri primite din partea Rusiei, - a continuat Djuvara. „Razboaiele care le-a purtat impotriva turcilor, s-au pomenit favorabile pentru romani: datorita lor ne-am eliberat de sub stapanirea turceasca si in decursul a catorva generatii ne-am europenizat”, - a declarat dumnealui. „In timpul administratiei militare rusesti, sub comandamentul generalului graful Pavl Kiseleov (anii 1829 – 1835. –Red.), cnezatele romane au obtinut dreptul de a face comert pe Dunare si in bazinul Marii Negre si au inceput sa se dezvolte furtunos in plan economic, transformandu-se in mari exportatori de cereale. Kiseleov era o persoana de conceptii relativ liberale si a introdus in cnezatele romane constitutia – asa numitul Regulament Organic. Actul purta amprente progresiste chiar in comparatie cu Rusia si a pregatit terenul pentru unirea Moldovei cu Valahia in 1859”, -- afirma istoricul.

Un alt istoric roman, Florin Constantiniu, a numit jubileul de 130 de ani de relatii bilaterale „o cauza buna pentru revizuirea evolutiei relatiilor romano-ruse”. Dupa cuvintele sale, aceste relatii au cunoscut momente de apropiere si momente de tensionare. Spre regret, astfel de momente au lasat in constiinta colectiva romana o amprenta adanca, uneori ajungand la manifestari de rusofobie”. De asemenea, Constantiniu s-a adresat colegilor-istorici cu chemarea: „de a inceta a pune in prim-plan momentele de conflict si a aminti binele”.

Rectorul  Academiei diplomatice MAE Rusia Alexandr Panov, in cadrul discutiei, a manifestat optimism: „Daca Rusia construieste noi relatii cu Europa, atunci putem stabili si relatii noi cu Romania”. Conform opiniei sale, Moscova si Bucuresti pot lucra impreuna la noul sistem de securitate in Europa, fapt la care cheama presedintele Dmitri Medvedev.

„Acum Rusia si Romania se misca in torente paralele, dar in diferite albii de rau”, - astfel a caracterizat starea actuala a lucrurilor profesorul de politologie al Academiei diplomatice MAE Rusia Anatoli Bursov. Explicitand ideea, Bursov a mentionat, ca „Romania dupa caderea Uniunii Sovietice se misca in albia NATO si a Uniunii Europene, la care a aderat in anul 2004 si respectiv – 2007. In pofida faptului, ca scopul ambelor tari este unul: economie de piata si democratie.

Notam, ca relatiile diplomatice intre Rusia si Romania au fost stabilite la 15 octombrie 1878. Printul Carl I, viitorul rege al Romaniei, a primit scrisori de acreditare de la ministrul-rezident al Rusiei in Bucuresti baronul Stuart, iar cateva saptamani mai tarziu, generalul Iancu Ghica a inmanat tarului rus Alexandru al II-lea scrisorile sale de acreditare in calitate de ambasador extraordinar al Romaniei in Sankt-Petersburg.


POLEMICA
Для того чтобы добавить комментарий необходимо авторизироваться
TEMELE ZILEI
REFERENDUM
Какая из перечисленных идентичностей наиболее близка вашему самоощущению?
Я - молдаванин
Я - румын
Я - русский (русскоязычный)
Я - бессарабец
Йа креведко
Ни одна из перечисленных
Сами мы не местные
TOATE VOTURILE
POLEMICA
PROIECTE