19.06.19       
FRONTUL LUI PUTIN IN RM
01.07.2010 Evghenii Şolari
Moldova are nevoie de un vis

Directorul portalului informational-analitic MoldovaNova.md, analistul politic Evghenii Solari ne-a povestit cum vede "Moldova nouă", de ce orice tentativă de edificare a unui stat este în opinia lui sortită esedului, ce alte proiecte de modernizare a tării mai sunt actuale si care este principalul obiectiv al unui politician responsabil.

Anterior ati spus ca au existat mai multe proiecte din exterior pentru refacerea Moldovei, dar toatea acestia au suferit esec. Ce va face sa credeti ca sunteti diferiti?

Eu nu m-as grabi să pun cruce nici pe planul Kozak, nici planul Belkovski-Băsescu. Moldavia este un stat unde este mai mult decât actuală teza "niciodata nu spune niciodata". Mai ales ca orice proiect national, cu adevarat important pentru Moldova, iar aceste proiecte au fost anume asa, prin aparitia lor schimba tara. Fiecare din acestia este materialul, din componentele caruia pentru ani inainte se formeaza viitorul tarii, agenda ei nationala. In acest sens, pana cand Bessarabia ramaine la rascruce, planul Kozak si planul Belkovski-Basescu pastreaza actualitatea si viabilitatea.

In general, din punct de vedere al strategiei nationale in ultimul deceniu in politica Moldaviei dincolo de proiecte fundamentale nimic interesant nu s-a produs. Iar asemenea proiecte nu sunt multe, ele pot fi numarate pe degetele de la o mana. Aceasta este baza. Tot restul care s-a produs in politica moldoveneasca este curata „besarabscina": promisiuni electorale, demagogie sterila, polemica locala geopolitica si ideologica purtata de oameni care putin inteleg in ideologie si in geopolitica, populism provincial si alte chestii de conjunctura, uitate in seara aceleiasi zile. Referindu-ne la proiectul «Новая Молдавия», pot spune ca in doi ani grupul de initiativa a elaborat si a prezentat un plan detaliat pentru reglementarea diferentului transnistrean si re-administrarea statului. Dupa ce planul a fost acceptat de facto la cel mai inalt nivel in Transnistria si Gagauzia, acesta a fost facut public intr-o conferinta de presa si publicat in internet. Principalul si primul obiectiv pentru pastrarea statalitatii este crarea unei natiuni sociale, politice moldovenesti, inexistente in prezent si dezvoltarea in jurul acestei natiuni a unui model European, civilizat de stat.

De ce reformatarea Moldovei si nu continuarea reformelor este in masura sa salveze Moldova?

Daca vom inceta sa ne mintim, atunci dupa doua decenii ar fi timpul sa recunoastem ca problemele care ne impiedica sa ne miscam inainte, care dinamitizeaza viitorul tarii noastre, se ascund in baza proiectului Republica Moldova. Daca e sa fim mai exacti, atunci in fundament sunt mari lacune care fac subreda intreaga constructie. Aceste lacune, lipsa unui content, a ideei nationale, a proiectului national, a unui vis.

Pe acest fundament subred in 20 de ani s-a incercat edificarea a orice. Unii politicieni distrugeau ce au facut predecesorii si incepeau sa construiasca din nou. Dar pe final aveau acelasi rezultat- o parodie stilistica si culturala la un stat modern.

Respectiv a venit timpul sa revenim asupra bazei si sa completam lacunele. Tocmai acest lucru l-am si propus. Un proiect de stat normal si civilizat. Un stat liber si decentralizat format din trei subiecti egali, R.Moldova, Transnistria si Gagauzia.Un stat neutru, care in loc sa faca jocul cuiva, sa deserveasca interese straine, ar asigura tuturor cetatenilor libertate, egalitate si corectitudine.

Daca este sa tragem o paralela, atunci acest model poate fi numit suedez, dar nu bazat pe mituri idioate din anii 90, de genul "alungam rusii si hranim intreaga Europa cu rosii moldovenesti", ci pe o reala modernizare si o implimentare coerenta a regulilor de joc civilizate. Din pacate in Chisinau de-a lungul anilor nu ajunge vointa politica nici macar pentru o stabilire corecta a prioritatilor, nu mai vorbim despre realizarea acestora.

Ce va face sa credeti ca puteti schimba lucrurile in tara noastra? De cine este sustinuta «Новая Молдавия»?

Traim in Moldavia si trebuie sa fim realisti. Nu exista garantii, ca actual clasa politica va realiza acest plan sau oricare alt plan serios de modernizare. In schimb suntem ferm convinsi ca daca acest proiect ar fi scos la referendum, el ar fi sustinut de societate, nu numai in Bessarabia impreuna cu Gagauzia, dar si in Transnistria. Dar repet, oricum nu vor evolua lucrurile proiectul «Новая Молдавия» este inca un element din fundamental viitoare Moldavii, in calitate de stat normal. Da Domnul vor mai fi elemente. In caz contrar pe acest teritoriu vor fi realizate alte proiecte care nu sunt legate de statalitatea moldoveneasca. O variant noua a planului Belkovski-Basescu, de exemplu, de de nu. Problema este ca insasi existent unui stat national fara o natiune care l-ar constitui, asemeneni oricaror altor smecherii va fi deconspirata.

De ce evitati sa va lansati direct in politica? Cand si in ce conditii s-ar putea produce acest lucru?

In acest sens mi-am amintit despre un banc sovietic, mai exact anti-sovietica care se termina cu o replica ironica "Mereu te bagi in ceva…". Dar daca este sa vorbim serios pentru mine exista principiul onestitatii intelectuale. Important este ca lucrurilor sa li se spun ape nume, chiar daca cineva din societatea bessarabeasca nu vrea sa le recunoasca. Adevarul este ca astazi acest model de politica moldoveneasca pe de o parte s-a inglodat intr-un sistem feudal bazat pe clanuri, cumatrism si coruptie, iar pe de alta parte reprezinta un concurs de populism iresponsabil. Sa joci dupa aceste reguli ar inseamna sa incalci responsabilitatile civice, dar si personale. Parearea mea este ca singura sarcina a unei politici responsabile in tara noastra este sa contribui la elaborarea proiectului moldovenesc de modernizare a tarii, sa incerci sa formulezi visul moldovenesc, asemeni celui American, care a format aceasta natiune. De aceia cred ca Moldova are nevoie de un vis. Atunci cand va deveni evident ca pentru aceasta este nevoie ca toata societatea si elita intelectuala sa fie antrenata intr-un proiect politic, intr-un partid, atunci va veni vremea participarii directe. Pot sa mai spun ca in partidele "vechi" care au format acest system de politica feodala, eu nu vad potential.

Integrarea Europeana, de ce nu poate fi o idée nationala pentru Moldova?

Este oportuna amintirea integrarii europene tocmai in acest context. Proiectul Moldovei europene cred ca este unul cheia in randul proiectelor nationale din ultimul deceniu. Altceva este ca integrarea Europeana este tratata in Moldova exact asa cum era abordata candva construirea comunismului. Amintiti-va cate s-au facut sub pretextul eurointegrarii in ultimii ani…Dar si mai multe s-au spus. Totusi idea integarii europene in stare pura pastreaza potentialul inalt de modernizare. Aici cel mai important este sa separam graul European de neghina basarabeana. In primul rand sa facem abstractive de ceia abordarea primitive a geopoliticii, care nu are nimic in comun cu ideia de integrare europeana atat de salutata de moldoveni. Aceasta pune in dificultate copii capitanului Grant din politica moldoveneasca, angajati in scheme geopolitice virtual, incoerenti, pentru ca 70 la suta din oamenii din Moldova sustin concomitent si integrarea europeana si pe Putin. In acest paradox delicat, apropos, se ascunde esenta sufletului moldovenesc, interpretarea corecta a caruia si va deveni idea nationala.

Ion Toma, AllMoldova


POLEMICA
Для того чтобы добавить комментарий необходимо авторизироваться
TEMELE ZILEI
REFERENDUM
Какая из перечисленных идентичностей наиболее близка вашему самоощущению?
Я - молдаванин
Я - румын
Я - русский (русскоязычный)
Я - бессарабец
Йа креведко
Ни одна из перечисленных
Сами мы не местные
TOATE VOTURILE
POLEMICA
PROIECTE