23.07.19       
PUBLICATII
27.11.2008 Vladimir Tesliuc
Concluziile neenuntate ale Summitului

Absenta informatiei oficiale cu privire la continutul intrevederii presedintelui RM cu premierul rus Vladimir Putin, ce a avut loc in Chisinau dupa summitul sefilor de state ale Comunitatii, a devenit cauza principala si unica a diferitor versiuni si presupuneri despre evenimetul, in care, considerand situatia social-politica din RM, si-a pus sperante mari Chisinaul oficial. Astfel, sursele diplomatice ale NIKA-press afirma, ca si la doar cateva ore pana la deschiderea forumului din Chisinau nu era cunoscut faptul daca va participa in cadrul lui Putin; nu era exclus schimbul sau cu primul vice-presedinte al Rusiei Igor Suvalov, fapt ce arata logic pentru un evenimet de activitate in viata CSI. Deasemenea, ei considera, cauza principala a aparitiei in Chisinau a lui Vladimir Putin ca fiind intrevedera sa oficiala cu prim-ministrul RM Zinaida Grecean, care s-a incheiat cu semnarea de catre reprezentantii ambelor tari a unui act de continut exclusiv economic.

In parlamentul moldovenesc, deasemenea, a aparut opinia ce confirma aceasta versiune, insa aici atentia este concentrata asupra transferului centrului actual al intereselor Moldovei oficiale din domeniul politic in cel economic de interactiune a celor doua state. de aici rezulta si concluzia lor: intrevedera dintre Voronin si Putin a avut un caracter aproape personal si nu putea oferi partii moldovenesti sperante, in particular, ca vor avea loc schimbari esentiale ale tendintelor Moscovei in directia conditiilor si principiilor de reglementare a conflictului transnistrean. Cel mai bun comentariu la tema, considera sursele din parlament, serveste declaratia lui Suvalov despre posibilitatile partilor conflictuante, pana la reglementarea definitiva a relatiilor, de a utiliza acele principii ale “memorandumului Kozak” respins de Chisinau, care presupun optiuni de interactiune economica si sociala ale lor.

Nu in favoarea presedintelui Voronin a fost o alta concluzie: Moscova prin intermediul actiunilor sale din Chisinau a demonstrat, ca comportamentul sefului statului moldovenesc, care recent a discutat cu presedintele Rusiei Medvedev problematica transnistreana, iar apoi a insistat asupra unei intrevederi de acelasi format cu Putin, este evaluata ca incorecta si pune intr-o situatie penibila ambii functionari suspusi rusi.

Vladimir Tesliuc, observator politic al AI “Nika-press”:

Serviciul de presa al presedintelui Voronin pastreaza tacerea cu privire la intrevedere. Nu are ce comunica. Sa fi fost cel putin un flecustet – poporul Moldovei ar fi auzit o multime de cuvinte despre “prietenia pe veci” si o multime de prognozari cu privire la “saltul transnistrean” in forma unui plan-declaratie senzational “Voronin-Putin”, elaborat in Chisinau “de catre liderii celor doua tari-parteneti” – in ordinea de lucru, aproape in genunchi… Istetii lui Voronin din partea MIM sunt frapati de asemenea lucruri exotice.

De aceasta data nu au ce spune.

Sa privim fara ajutorul lor asupra faptului ce foarte conventional poate fi considerat intrevederea lui Voronin si Putin. Ea cu adevarat a avut un caracter personal, neavand tangente cu problemele de stat moldovenesti sau rusesti. Voronin i-a demonstrat lui Putin la resedinta sa cainele sau putin functionabil ( nici nu poate fi considerat un element de décor), garajul sau, compus din automobile si motociclete putin functionabile (Voronin nu merge cu ele nicaieri, - poate cateva cercuri in cadrul teritoriului resedintei supuse securitatii meticuloase). I-a demonstrat si beciul sau cu continut putin functionabil (vinul lui Voronin nu-l bea nimeni si pepenii murati ai lui Voronin nimeni nu-i gusta)… Este dubios faptul daca Putin a gustat ceva:  in casa omului in care nu mai exista nici incredere, nici confidenta de mai mult de cinci ani, sa beai si un pahar cu vin prezinta pericol.

A conta pe “factorul rus” pentru a fi utilizat in lupta preelectorala cu scopul mentinerii puterii in Moldova  Voronin nu va mai fi nevoit. Este timpul a medita asupra faptului, cum sa fie inlaturata, fara a supune daunei planurile sale, poza optimista a anilor trecuti cu Putin de pe drapelele rosii ale partidului de guvernamant (ambii zambesc, stand umar la umar, isi strang reciproc mainile), iar cu ea si lozinca despre victoria ireversibila a PCRM la alegerile anului 2009. Probabil, se va face ceva fara mare dificultate. Voronin are in rezerva poza cu presedintele Basescu sau cu secretarul general NATO Scheffer… Ar fi utila si o poza cu Bush – din pacate, nu mai e presedinte.

sujeturi:
POLEMICA
Для того чтобы добавить комментарий необходимо авторизироваться
TEMELE ZILEI
REFERENDUM
Какая из перечисленных идентичностей наиболее близка вашему самоощущению?
Я - молдаванин
Я - румын
Я - русский (русскоязычный)
Я - бессарабец
Йа креведко
Ни одна из перечисленных
Сами мы не местные
TOATE VOTURILE
POLEMICA
PROIECTE