24.08.19       
PUBLICATII
13.10.2011  Jurnal de Chisinau
Nu exista alta perspectiva decit Unirea!

La cei 21 de ani de la reunificarea Germaniei, in presa de la Chisinau apar tot mai multe voci care vorbesc despre o posibila reunificare a R. Moldova cu Romania. Petru Bogatu, Constantin Tanase, Anatol Taranu sau Val Butnaru sunt cateva dintre acestea. Asadar, cu ocazia zilei de 3 octombrie, am invitat miercuri, la ora 20.00, in studioul de la MAI APROAPE DE EUROPA , de la Radio Arena FM pe istoricul si politologul Anatol Țăranu, fost deputat, semnatar al Declaratiei de independenta a Republicii Moldova si dramaturgul, jurnalistul si presedintele Jurnal Trust Media, Val Butnaru.

„Societatea moldovenească este ca un copil mutilat de la început”

Val Butnaru: „Cea mai mare problema este ca intreaga clasa politica, analistii ziaristii, scriitorii, toata lumea aceasta care pretinde a fi ganditoare nu a fost in stare sa elaboreze o idee, una singra in jurul careia sa unifice intreaga populatie, care sa devina cel putin o forta motrice si care in 20 de ani ar fi putut sa schimbe mentalitati. (…) Constatam ca toata retorica pro-europeana sunt doar slogane electorale, vorbe goale si, in opinia mea, finalitatea integrarii RM in UE, in faza in care se prezinta acum, este o mare minciuna.”

Anatol Țăranu: „Diverse popoare au de parcurs o cale diversa in istorie. Noi, moldovenii, ne deosebim de nemti in sensul ca am avut istoria noastra. As vrea sa fi avut in trecutul nostru exemple si experiente  pe care le au nemtii, dar, din pacate, nu am avut acest lucru. Societatea moldoveneasca este astazi una foarte fragila, este, de fapt, ca un copil care la inceputuri a fost mutilat. Problemele societatii noastre, in primul rand a romanilor-moldoveni din RM, este identitatea perimata care nu ne permite sa ne ridicam la nivelul unui popor care isi constientizeaza pe deplin interesul major.  (…) E o facatura aceasta integrare europeana. Ne mintim noi insine frumos. (…)

Noi, moldovenii din RM suntem faramitati, fragmentati ca mentalitate si ca spirit. Minoritatile care stau alaturi de noi si constituie aceasta societate sunt foarte puternice. Uneori le subestimam influenta”.

„Unirea prin UE, despre care vorbesc politicienii, este o minciună, o cacealma”

Val Butnaru: „In RM este ideea unionismului. Dar nu a fost elaborata si expusa pe intelesul populatiei, cum ar trebui sa fie. Ea animă, va anima si va domina inca mintile mult timp”.

Anatol Țăranu: „Ea creste!”

Val Butnaru: „Unionismul nu se mai poate intampla ca in 1991. Rusia cu intregul ei potential se va impotrivi asa cum se impotriveste acum unei apropieri de Romania. Unirea trebuie sa se produca altfel. Trebuie produse alte instrumente,  alte modalitati.  Unirea prin UE, despre care vorbesc politicienii, este o minciuna, o cacealma. Poate se va intampla, dar peste 50-60 de ani”.

Anatol Țăranu: „Politicienii, de obicei, cand folosesc fraze pompoase fac lucrul acesta  pentru a–si realiza niste interese. Politicienii sunt animale politce. Iar animalele traiesc la nivel de instinct. Cand vorbim despre unire acest lucru trebuie constientizat nu numai de clasa politica. Asta e in ultimul moment. Trebuie sa ajungi pana la acest moment. Societata trebuie pregatita.Trendul unionismului este ascendent. Annual din RM pleaca cca 5000 de tineri la studii in Romania. De fapt, nu exista o alta perspectiva decat unirea. Problema este cand se va efectua ea. O singura sansa, o singura posibilitate ca unirea sa se realizeze dupa modelul anului 1918 este ca RM sa cada in hău. Sa se declanseze o criza atat de profunda si atat de dramatica, de tragica, ca oamenii sa spuna: „Nu, mai mult nu mai dorim acest lucru! Este unica iesire din aceasta situatie (inclusiv minoritatile nationale sa o spuna).  Mai rau nu mai poate fi! Salvarea e sa ne unim”.  Dar cheia problemei ramane Rusia”. 

„România este condamnată să ne vrea”

Cat despre teama politicienilor cand vine vorba de un asemenea subiect, Val Butnaru spune:  „Am propus un lucru gandidu-ma si la confortul lor. Isi vor pastra functiile.Va fi un miniparlament, un miniguvern. Va fi o forma de autoguvernare. Oamenii vor gestiona propriul buget. Va exista si un buget central. Ne integram in acest fel intr-o structura economica foarte bine definita”.

Anatol Țăranu:  „Romania este condamnata sa ne vrea. Pentru ca sangele apa nu se face. (…) Acum problema este cum se va face? Haideti sa creem un sistem economic care le va permite oamenilor sa inteleaga cel mai simplu – prin stomac (n.n. – adica realizarea unirii). Problema este in ce masura Romania este pregatita sa preia astazi R. Moldova. Romania nu e pur si simplu Romania, ci este deja parte a Europei Unite care are un potential NATO si european. Romania in acest sens reprezinta o supraputere mondiala. Aici, intre Romania si R. Moldova, este un loc bolnav al Europei. Aceasta maladie trebuie sa fie tratata. Si interesul acesta nu este numai al romanilor, dar al europenilor per ansamblu. (…) Europa politica nu este nimic altceva decat un mare proiect geopolitic, iar asemenea proiecte supravietuiesc atat timp cat au capacitatea de a se extinde (…) Daca am fi capabili sa creem un sistem economic unic al RM si Romaniei, atunci foarte multe probleme s-ar rezolva de la sine, inclusiv a ajutoarelor care ar putea sa vina din partea UE.

 Transnistria rămâne decuplată, dar nu cedată!

Despre problema transnistreana care ar putea fi un impediment, Val Butnaru explica: „Transnistria nu trebuie cedata. In primul rand pentru ca nicio tara nu cedeaza vreun teritoriu. Si doi, fiindca sa nu permitem Rusiei sa se consolideze definitiv si sa creeze acolo acel cap de pod care ar fi un pericol real pentru UE (…) Acest teritoriu trebuie izolat si sa se lucreze inca nu stiu cate decenii pana lumea de acolo va intelege ca nu are alt viitor.

Anatol Țăranu: „Nu cred ca Transnistria poate fi un impediment (n.n. – pentru unirea cu Romania). Transnistria juridic ramane parte a teritoriului national. Ea pur si simplu ramane decuplata pentru nu stiu cat – 50 sau 120 de ani. Nu uitati ca Transnistria nu e populata de o etnie, sau de un popor.

„RM este o făcătură”. „Nu suntem capabili să ducem după noi minoritățile naționale”

Anatol Țăranu: „Stiti de ce despre RM se vorbeste ca despre un stat falit? Pentru ca nu exista un popor lider, care este capabil sa duca dupa sine minoritatile nationale. Acest popor care este majoritar este dus, merge dupa minoritatile nationale si nu invers. Si atat timp cat aceasta nu se va schimba, nu va exista stat in adevaratul sens al cuvantului. RM nu e un stat european in sensul autentic al acestui cuvant. RM este o facatura, cel putin deocamdata (32.06)”.

Val Butnaru: „Mie imi place sintagma lansata de Anatol Taranu – nationalismul luminat, care este ceea de ce are nevoie omul. (…) Noi ne-am propus sa vorbim astazi in perspectiva. Si daca o facem, convingerea mea este ca indiferent de toata balacareala care se intampla in viata politica de aici unirea se va produce, intr-o forma sau alta, indiferent care ar fi ea. Mai mult chiar, cred ca in urmatorii 6 ani trebuie sa se limpezeasca apele. Peste 6 ani se implinesc 100 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania. De obicei, ciclurile istorice se cam invart in jurul acestor date. Ele au si o putere de simbol foarte mare. Si stiti bine ca uneori simbolul poate deveni si o realitate. Deci, ceva trebuie sa se intample. Cred ca se vor pune in miscare foarte multe sfere ale societatii civile.”

AIE se autodistruge, dar vor apărea alții

Anatol Țăranu: „Nu cred ca din cauza razboiului fratricid, intestinal din interiorul AIE trebuie sa pierdem perspectiva. Ei vor pleca. Se distrug pe ei insisi. Dar asta nu inseamna ca nu vor aparea alti politicieni.(…) Vorbesc acum ca un istoric: pentru mine este evident ca viitorul apartine unei uniuni, unei uniri intre RM si Romania. Formula, forma concreta va fi gasita. Nu asta conteaza, ci rezultatul va fi acesta. Problema este cat de repede se va face si care va fi viteza acestui proces.  Pentru noi ar fi important sa fie cat mai repede fiindca aceasta ar insemna ca RM se va preface intr-un stat european. Si daca viteza aceasta va stagna, asta inseamna ca noi vom continua sa ramanem in aceasta zona gri, sa ramanem in urma proceselor generale lancezind in aceasta saracie. Inclusiv a saraciei spirituale.”

Lecția „Germaniei Mari”

Anatol Țăranu: „Tolstoi spunea „Fiecare familie nenorocita este nenorocita in felul sau, iar fiecare familie fericita este fericirea comuna”. Deci, pentru mine unirea Germaniei inseamna un exemplu, un model. As vrea ca si noi romanii sa fim fericiti asa cum sunt germanii”.

Val Butnaru: „Germania a demonstrat ca nu exista alta cale de dezvoltare a popoarelor care au fost vitregite de-a lungul istoriei. Nu suntem noi singurii, sunt si alte popoare. Deci, toti cei care sunt inca separati, se vor uni. Asta a demonstrat Germania”.

sujeturi:
POLEMICA
15.10.201122:19:19Igor:prodoljenie - http://www.diakonissa.ru/obwenie/svmrsto/541-2011-06-03-04-10-00.html
15.10.201121:40:02Сабуро Токугава:Igor: кстати с огромным удовольствием прочитал записки паломницы -монахини Иоанны про Румынию.
15.10.201121:24:47Сабуро Токугава:Igor: Никто человека не обманет лучше , чем он сам себя
15.10.201110:14:32Igor:Позитив про Румынию - http://www.fotopalomnik.ru/zametka/424-romania.html
15.10.201110:10:31Igor:@barsing
Не переводи базар на другую тему, ты знаешь о чём я говорю.
Впрочем продолжайте. Обман, диверсия и ложь ни к чему хорошему не приведут. Сами себя обманываете.
15.10.201108:49:01organ:"...нам необходимо развивать отношения с Москвой, а не с Вашингтоном, поскольку у нас с ней и в цивилизационном, и в стратегическом плане много общих интересов, – заявила Марин Ле Пен в интервью «Коммерсанту». – Американская культура далека от французской и европейской, так исторически сложилось. Поэтому я не могу не переживать, когда вижу и чувствую, как наш президент по наводке американцев поворачивается к русским спиной.
...«Национальный фронт» в случае победы на выборах готов пойти на радикальный шаг – Франция выйдет из НАТО. Я изначально была против участия Франции в альянсе...
Европейским странам стоит совместно с Россией выработать план построения Европы будущего», – считает Марин Ле Пен."

"Для этой войны вызрело новое оружие массового поражения и стратегического сокрушения. Это - громадное недовольство масс рядового населения своими правящими режимами: криминально-капталистическими, клановл-коррупционными. И таких режимов - тьма.
После уничтожения СССР в 1991-м в мире воцарился один строй: капитализм. Причем по краям ядра капиталистической системы - в виде вечной мубараковщины (путинщины, маркосовщины, мобуту-сесо-сековщины - нужное подчеркнуть). То есть, везде - спесь и хамство заскостеневших верхушек, остуствие социальных лифтов, деиндустриализация, нищета, беспросветность."

"Протестная группа была сформирована в Барбакоасе в июле 2011 года. Лидерами забастовки стали судья Марибель Сильва и учительница Рубиэла Кабесас. Они и присоединившиеся к ним единомышленницы заявили, что не станут вступать в сексуальные контакты с мужьями (или возлюбленными) до тех пор, пока в городе не будет произведен ремонт дороги, соединяющей Барбакоас с муниципалитетом Хунин и другими частями страны.

В конечном итоге женщинам удалось добиться своего, и в четверг, 13 октября, в Барбакаосе началась реконструкция 57-километровой дороги. Жительницы города заявили, что прекращают забастовку и возвращаются к привычному образу жизни."
14.10.201123:43:03Barsing:..."Антирумынская риторика русских, которые гонят бочку против Румынии, стимулиря "молдавский патриотизм", воняет подозрительно с очень большого растояния и провоцирует молдаван ставить естественный вопрос - "Зачем им это надо? ..."

Антирумынская риторика русскоязычных,как и Антироссийская риторика румыноязычных воняют одинаково подозрительно и с очень даже большого расстояния для людей с нормальной психикой и действительно провоцирует не только на вопрос "Зачем им это надо?",-но и на параллельный вопрос "А кому это надо?"А многие ли русские,Игорь,стали миллиардерами и миллионерами в Молдове за последние годы?Ответ на этот вопрос заключает в себе ответы и на два вышеуказанных вопроса.

Причем ,Игорь опять выражается языком примитивной риторики 90-х годов,обвиняя русских в Антирумынской риторике.
Игор,русские живут в стране под названием Россия.И ,поверь, им абсолютно безразлична как Румыния ,так и Антирумынская риторика вместе взятые.Своих проблем им хватает.

Нужно говорить и думать от имени своих граждан,а не спекулировать заученными лозунгами застоя.

Главная наша беда заключается в том,что у нас нельзя быть Румыном,признавать единство языка, культуры и народов Румынии,но ,при этом,понимать,что никаких русских врагов у нас в Молдове нет.
И страну довели до нищеты никакие не мифические "русские",а обыкновенные молдавские колхозники-бывшие "строители" социализьма- вырубальщики всех видов виноградников и комсомолисты-секретари ячеек,уже тогда освоивших Высшую Школу дурения народов.

Прочитай,Игорек,данные статистики населения Бессарабии за 2000-2011 годы.
И если то число именно русских,по моему что то около 4%, так мешает нам жить,-то тогда грош нам всем цена на нашей Земле.
14.10.201121:01:52Igor:Антирумынская риторика русских которые гонят бочку против Румынии, стимулиря "молдавский патриотизм", воняет подозрительно с очень большого растояния и провоцирует молдаван ставить естественный вопрос - "Зачем им это надо? Люди которые не знают ни языка ни молдавских традиций и которые вообще пренебрежительно относяться к коренным ..."
Это просто смешно - русские говорят про историю Молдавии и восхваляют Штефана !!! Невероятно. И почему? Чтобы обмануть нас что мы не румыны и язык наш молдавский. Это очевидно за вёрсту.Вы такие наивные. Зачем же врать?
14.10.201117:56:36мастер:Кстати, домнулы румынолизы.
Кишиневу исполняется 575 лет.
А сколько вашему Бухаресту ?
Так что ж раньше было ? - яйцо или курица !
14.10.201117:27:45Barsing:С первого прочтения можно даже поддаться псевдоправильности рассуждений очередных,а их уже в РМ явно больше,чем в вышеупомянутой Германии,политологов.
Да и тема болезная...
Но,если вчитаться повнимательнее,то опять те же грабли ,-только в профиль.

К примеру-
"...Мода на унионизм растет. Ежегодно из Республики Молдова в Румынию на учебу уезжает около 5 000 молодых людей...."

Друзья ,они не едут в Румынию для поддержания Румынской Имперской идеи.Такие есть,безусловно,-но слишком малый процент.
Молодежь уезжает не за Румынским образованием,-а убегает от местной кумэтрийской тупости,захватившей все сферы человеческой деятельности.Образование также не является исключением,как мы все знаем.Все,кроме,видимо,политологов.

И далее-

"...Проблема в том сколько времени это займет. Для нас важно, чтобы это случилось как можно скорее, потому что это будет означать, что Молдова превратится в европейское государство. Если же процесс замедлится, то мы так и останемся в этой серой зоне, вне мировых процессов, погибая в бедности. В том числе и в бедности духовной»..."

Опять слабый намек на тот абсурд,сутью которого является то,что так называемые титульные люди днём и ночью куют наш вход с Евроэлиту,в то время,как тупорылые меньшинства продолжают втихаря создавать ССССР-2,по ночам исполняя Интернационал на русском языке-главном враге титулара на пути в Париж.

Затем-

"...На самом деле другой перспективы нет – только объединение. Проблема лишь во времени. Единственный шанс на то, что объединение пройдет по модели 1918 года – это если Молдова упадет в бездну. Если разразится такой глубокий, такой тяжелый кризис, что люди скажут: «Нет, мы больше так не хотим! Выход из этой ситуации только один (и национальные меньшинства скажут то же). Хуже быть не может! Спасение – в объединении». Но ключом проблемы остается Россия..."

Начало как бы правильное.Что же,кроме Унири может вырвать РМ из нанашеских объятий?
Но окончание абзаца уже примитивно.
Во первых меньшинства,кроме немногочисленных Ветеранов ВОВ и КПСС уже давно абсолютно не против проснуться в Румынии с Европаспортами.И процент именно тех,кто будет работать в новой стране,а не сбежит тут же мыть посуду в Италии,среди этой категории населения значительно выше.Это факт.Неприятный для политологов,но ,тем не менее,факт.

А уж про руку Москвы,тормозящей соединение народов...Это не то,что уже не смешно.Это просто отстой ментальный.Или саботаж.
Пусть походят политологи по нашим Департаментам и прочим Офичиу.
Там ребята и девчата сидят очень сильно,в отличие от просто бюджетного и прочего народа,и даже в отличие от привозящих им регулярно валюту гастарбайтеров.
Они,Домнул Бутнару,будут сражаться за "свою" Републику Молдова до последнего дыхания.И чихать они хотели как на Объединенные народы Германии,так и на народы Румынии.
И не причем тут Москва.Кремль прекрасно устраивает Левобережье,которое никогда не было Румынской территорией.
Примитивная попытка отхватить на шару кусок территории в 1992 закончилась,как известно,потерей территории и дискридитации Румынской Национальной Идеи.

И правильно пишет Орган-

"...А почему Белоруссия сохранила и развила свой производственный потенциал, а в Бессарабии остались лишь "политологи", таможенники, полицейские...Разве "русские" закрыли сахарные заводы на Севере и винзаводы на Юге? Наоборот, они их построили вопреки неумению и нежеланию местных. И теперь по утрам мужики с простыми лицами подходят к воротам заброшенных заводов с надеждой что-нибудь загрузить, посторожить, но...увы. Барины собрались в Европу и как управлять населением они не знают, потому, что не барины вовсе и не националисты,а наемные..."

Неужели политологам так стыдно признать правду?
Так и будут "заливать" на разные тональности.14.10.201116:08:23Посторонний:Ах, Анатол, Вал, Плай натал. История в очередной раз доказала, что ничему не учит... Как Вы собираетесь войти в Романие Маре, если свое общество консолидировать не можете. И аналогия с Германиями неудачна. Скорее Германия-Австрия 30-х годов, когда "ославяненных" австрийцев пытались вернуть в лоно Германии-матери. Кроме того, следует ответить на вопросы: - Готовы ли Вы ради Унири отказаться от Приднестровья и, с большой вероятностью, Гагаузии. Согласится ли Европа и, прежде всего, Германия с Францией, уже проходившие нечто подобное, на такой аншлюс? А хотеть - оно, конечно, не вредно...
14.10.201109:19:15organ: "Хотел бы я, чтобы в нашем прошлом были такие же как у немцев примеры и случаи, но, к сожалению, у нас такого нет"

Oчень странные рассуждения и убеждения, человека, подающего себя, как историка.Какие примеры из истории Германии должны нас вдохновить, если только к концу 19 века сложилось современное государство Германия одновременно с Румынией и уже вначале 20 века Германия была практически уничтожена Версальским договором. Далее почти 20 лет Германия пребывала в таком же состоянии, как СССР сейчас (Фейхтвангер "Успех"). Затем огромные финансовые вливания мировъх душманов для подготовки акции "Drang nach Osten", а также порождение арийско-нацисткой идеологии, направленной против "русских". Затем новые вливания тех же душманов по плану Маршалла и завоз турецких гастарбайтеров для помощи братскому немецкому народу. Да немцы не тратились на ВВП, потому что бомбить всегда предполагалось "русских". Но именно немцы и вслед за ними скандинавы построили социализм, хотя и мелкобуржуазный, цель которого вызывать обильное слюневыделение у молдавской "элиты". Для 90% землян такой "социализм" невозможен из-за известного противоречия между трудом , капиталом и Землей.
Если немцы будут ассоциировать "молдаван","румън", "болгар", то только в качестве "новых немцев". Господин Цэрану желает становиться "новым немцем"? А для чего это хорошо и почему туда надо тащить людей привыкшие себя осознавать молдаванами или "русскими"? А почему Белоруссия сохранила и развила свой производственный потенциал, а в Бессарабии остались лишь "политологи", таможенники, полицейские...Разве "русские" закрыли сахарные заводы на Севере и винзаводы на Юге? Наоборот, они их построили вопреки неумению и нежеланию местных. И теперь по утрам мужики с простыми лицами подходят к воротам заброшенных заводов с надеждой что-нибудь загрузить, посторожить, но...увы. Барины собрались в Европу и как управлять населением они не знают, потому, что не барины вовсе и не националисты, а наемные...
Для того чтобы добавить комментарий необходимо авторизироваться
TEMELE ZILEI
REFERENDUM
Какая из перечисленных идентичностей наиболее близка вашему самоощущению?
Я - молдаванин
Я - румын
Я - русский (русскоязычный)
Я - бессарабец
Йа креведко
Ни одна из перечисленных
Сами мы не местные
TOATE VOTURILE
POLEMICA
PROIECTE