21.07.19       
PUBLICATII
13.11.2008 Vitalii Kîlcik
Trezeste-te, opozitie!

La momentul actual, pentru multi a devenit evident faptul, ca comunistii trebuie sa paraseasca scena politica. Este o sentinta bine meritata, care nu trebuie sa fie susceptibila de recurs. Pentru ca au pierdut 8 ani de timp fara de pret, pentru ca au epuizat fara de tactica creditul valoros al increderii poporului moldovenesc si, in paralel, doar au stabilit pentru Moldova gradul celei mai sarace tari de pe continent, - pentru toate acestea intreaga clica comunista trebuie indiscutabil inlaturata in deseuri.

Poporul gagauz au ajuns la aceasta concluzie ceva mai anterior. Restul cetatenilor Moldovei vor atinge „maturitatea” pentru o asemenea decizie, doar la timpul alegerilor parlamentare ulterioare. Cu toate acestea, si acum este lizibila problema cu care urmeaza sa ne ciocnim cu totii in privinta reinnoirii clasei politice. Poblema consta in absenta unei alternative vizibile. Opozitia moldoveneasca prezinta in sine un spectacol destul de nenorocit. O armata intreaga de lideri politici, care se cred Napoleoni, care exista in cea mai indepartata de problemele sociale realitate. Si fiecare e convins ca poporul trebuie sa se increada anume in persoana sa, in caz contrar poporul in cauza va realiza o gafa de neiertat si in genere va demonstra naivitate si incompetenta.

De cate ori se repeta aceeasi? S-au retinut la putere si agrarienii cu socialistii, si toate aliantele posibile, si alte tipuri de pleava comunista. Ultimii, spre exemplu au promis retoric sa se rafuiasca cu „privatizarea-jecmaneala” si sa returneze tot jaful poporului. S-a dovedit, insa, ca rafuindu-se cu cine trebuie si punand maina pe „jaf”, au renuntat la intentiile anterioare de a se „imparti” cu poporul. Trebuie intelesi, s-a manifestat vechiul obicei de partid. Nomenclatura sovietica de partid s-a invatat sa se ingrijeasca de sine in cadrul sistemei socialiste cu multa iscusinta. Cu atat mai mult, aceste „vrabii impuscate” au prosperat in domeniul imbogatirii personale in conditiile acualului regim comuno-capitalist salbatic.

Toata esenta partidelor noastre se rezuma la acapararea puterii cu scopul unui nou jaf al poporului. Si in aceasta sistema rusinoasa, pentru mine, cel mai murdar arata anume partidele de opozitie. Mai mult decat a se plange in batista in declaratiile lor nesfarsite si a alerga cu reclamatii la organizatiile straine nu este capabil nici unul. Care este obstacolul pentru a strange in piata zece mii de adepti  si a obtine acces la televiziunea “publica” pentru vociferarea ideilor proprii? Nici unul! Pur si simplu, unitati dintre ei vor fi capabili sa adune in piata cel putin cateva mii de oameni, iar pentru a exprima careva idei noi, in genere nu e nimeni. O diagnoza colectiva pentru ei este impotenta politica. Cum in astfel de conditii ei mai au speranta sa “nasca” ceva efectiv pentru tara?

Opozitia noastra “de birou” poseda calitati care nu ii va permite niciodata sa realizeze ceva util pentru tara. Sunt ambitiosi peste masura si ambitiile lor merg inaintea posibilitatilor. In decursul anilor de prezenta inutila pe Olimpul politic au reusit de o suta de ori sa se certe, sa se pupe reciproc si din nou sa arunce o galeata de resturi peste rivali. Toti ei, numindu-se similar –„opozitionisti”, cu dificultate suporta multi dintre colegi proprii. Epuizeaza irational toata energia proprie in confruntarea reciproca, in timp ce comunistii guvernand „de o parte”, utilizand primitivismul lor, ii duc de nas pe „opozitionisti” ca pe niste scolari.

Rezultatul final al acestor „pacaleli” poate fi determinat, studiind experienta Rusiei. Doar cu zece ani in urma Rusia era inundata de o padure de opozitionisti. apoi a aparut Putin si lent, dar fara ezitari a pus lucrurile la locul respectiv. Unde sunt toti impotentii „liberali” si „democrati”, ce sfasiau tara in bucati? Nu a fost necesar nici un efort, s-au anihilat reciproc in confuntari unii cu altii.

In mare masura, ne este indiferent, celor din Gagauzia, cine va veni la putere in Moldova in anul 2009. Oricine nu ar veni, gagauzii nu vor mai permite nimanui sa-si bata joc de ei. Daca poporul moldovanesc adora sa existe in mizerie este dreptul sau. Daca liderii de opozitie se comporta ca niste tapi ordinari, tot este dreptul lor. Mai devreme sau mai tarziu si pe ei ii va astepta soarta de frigarui pentru pastor. Este corect ca in Gagauzia nu sunt mai putine probleme dacat la altii, dar totul este relativ in bunastare.  Un fapt unic il putem afirma cu certitudine. Niciodata , din timpurile marsului voluntarilor spre est, liderii politici ai Gagauziei si poporul ei nu au fost atat de uniti ca acum. Timpul a demonstrat ca toate incercarile de presiune asupra noastra prin intermediul blocadei financiare, presiunii politice sau razboiului informational conduc gagauzii exclusiv spre libertate. Poporul gagauz se afla pe muchia prapastiei, dupa care este doar pieirea, doar pierderea identitatii nationale. Acest fapt nu il vom permite. Stramosii nostri, copiii nostri nu ne vor ierta asa un pas. Gagauzii nu pierd speranta ca opozitionistii moldoveni vor invinge primitivismul propriu, se vor debarasa de ambitiile neadecvate si vor constientiza pericolele reale, care ameninta statalitatea moldoveneasca. Nu pierdem speranta in aceasta, insa, in caz contrar, nu intentionam sa devenim parte a istoriei impreuna cu Republica Moldova.

Unul dintre amarnicii opozitionisti, nationalistul moldovean Oazu Nantoi, a notat candva destul de autocritic, ca „mamaliga nu exploadeaza”. Posibil, totul este cauzat de faptul ca cetatenii moldoveni mananca prea multa „mamaliga”. In acest caz, propun tuturor opozitionistilor  moldoveni sa viziteze Gagauzia. Locuitorii autohtoni va vor servi cu branza lor sarata „de firma” si va vor hrani cu bucatele gagauze iuti. Aruncati o privire asupra noastra, gagauzilor, poate veti prinde ceva util.

sujeturi:
POLEMICA
08.12.200822:28:13Supostat:слушай фашист, ты свои теории о рассовой неполноценности молдаван другим рассказывай, ариец нашелся, можно подумать, ваши башканы ночами не спали, только о народе думали, эт только в Кишиневе продажны политики засели
Тогда обьясни, почему Формузал состоит в партии Андроника, который в свое время засветился в скандале с провозом за взятку ядерных отходов из Болгарии. А везти могли только через твою Гагаузию, Этулию, Чадыр-Лунгу, ее родную засоряли. Так что не стоит пытаться лепить из гагаузов высшую расу. И независимо кто придет к власти в 2009м, ты ее примешь как должное, потому что за нее проголосует и твой народ, а против него не попрешь, кишка тонка.
Для того чтобы добавить комментарий необходимо авторизироваться
TEMELE ZILEI
REFERENDUM
Какая из перечисленных идентичностей наиболее близка вашему самоощущению?
Я - молдаванин
Я - румын
Я - русский (русскоязычный)
Я - бессарабец
Йа креведко
Ни одна из перечисленных
Сами мы не местные
TOATE VOTURILE
POLEMICA
PROIECTE
 
SF 903
SF 903
nutritech-yug.ru