25.08.19       
БЛОГИ
16.12.2009 22:22james:
MOLDOVA / NOVA: SEDIUL RATATILOR RUSOFONI

IEŞIND ÎN SEARA ASTA DE LA SERVICIU, PLIMBÎNDU-MA PE STRAZILE ORAŞULUI, INTRÎND ÎN MAI MULTE MAGAZINE DE ELECTROCASNICE, SERVIND O CAFEA ŞI O PLACINTĂ CU VIŞINI LA CEA MAI APROPIATĂ "FILIALĂ A FAST-FOOD-ULUI CHIŞINAUIAN" CU ACELAŞI BRAND - "LA PLĂCINTE", TRECÎND ŞI PE LA PIAŢA CENTRALĂ DE PE STRADA ARMEANĂ, Î-MI VENI O IDEE LUMINATĂ: ESTE CHIAR FOARTE BINEVENITA ACESTA IDEE PRIVIND PROIECTUL "MOLDOVA / NOVA" DIN PERSPECTIVA ADUNĂRII TUTUROR RUSOFONILOR DE PE DEALURILE PATRIEI NOASTRE SI IZOLĂRII LOR VIRTUALE ÎN "CUŞCA" CU ACEIAŞI DENUMIRE DE GENERIC "MOLDOVA / NOVA - FĂGĂDUINŢA VIITOAREI FERICIRI PUBLICE".

UNDE NU TE-AI DUCE SI CE NU AI FACE ÎN CAPITALA ŢĂRII NOASTRE, SE OBSERVĂ CU OCHIUL LIBER CUM A SCĂZUT TENSIUNEA IMPREUNA ŞI ÎN PARALEL CU NUMĂRUL VORBITORILOR OSTENTATIVI DE LIMBĂ RUSĂ, CEL MAI DES FIIND VETERANI AI VICTORIEI ASUPRA FASCISMULUI, SAU ASUPRA CULACILOR, SAU ASUPRA MODULUI ŞI MANIERELOR BURGHEZE DE PÎNA LA 40 SAU DE DUPA 44, CARE ÎNAINTE DE 7 DECEMBRIE 2009 MAI ÎNDRĂZNEAU SĂ SARĂ AGITAŢI, SUPRANERVOŞI ŞI ARHINEMULŢUMIŢI LA "GÎTUL" VRE-UNUI ELEV ORI STUDENT CARE IEŞIND ÎNVOLBURAT DE GERMENELE CIVILIZAŢIEI ROMÂNEŞTI DIN ŞCOLI SAU UNIVERSITĂŢI AVEAU IMPRUDENŢA SĂ NU SE ADAPTEZE SUFICIENT DE RAPID SAU SUFICIENT DE RADICAL LA SPECIFICUL "NECESITĂŢILOR" VIEŢII PUBLICE MOLDOVENEŞTI CU TENTĂ PROSLAVONISTĂ ÎN CONDIŢIILE BRAVADEI PROMOLDOVENISTE DE PEŞTERĂ, FORTIFICATĂ DIN UMBRĂ DE "PROLIFICII" ŞI "INGENIOŞII" IDEOLOGI PROTOSOVIETICI ŞI MENTALITATEA COMUNISTĂ.

ACUMA, ÎN CAPITALA MOLDOVEI - GHIŞINĂU, TOT MAI MULT SE ÎNCEPE SĂ SE RESPIRE CU TOT PIEPTUL ŞI DIN TOŢI PLĂMÎNII. POATE E DOAR O COINCIDENŢĂ DAR TOT MAI MULT OBSERVI CUM "ÎNVERŞUNAŢII" ADEPŢI AI "MODELULUI BIELORUS" PENTRU MOLDOVA SE "RAZBOIESC" ŞI "FRATERNIZEAZĂ" ÎN VIRTUALITATE CU MORILE DE VÎNT ALE ROMÂNISMULUI SAU ALE LIBERALISMULUI.

CU CERTITUDINE CĂ LIBERALISMUL ROMÂNIZANT DE FACTURĂ BASARABEANĂ CONTINUA SĂ "ELECTROCUTEZE" MINŢILE MULTOR VISĂTORI ŞI IDEALIŞTI ALĂPTAŢI LA ŢÎŢA LENINISTĂ. POVESTEA ROMÂNIZĂRII LIBERALE A RUSOFONILOR ŞI MOLDOVENILOR MAI AFECTAŢI ÎN URMA EXPANSIUNII MEDIATICE A TKACHIUKISMULUI VORONIST DE LA ÎNCEPUTUL MILENIULUI TREI ÎN SPAŢIUL MOLDO-CHIŞINĂUIAN NU SE TERMINĂ AICI CI DOAR ÎNCEPE PROVOCATOR ŞI PROMITE SĂ ÎMPROAŞTE CU IDEI ŞI ACTIVITĂŢI REVIGORANTE ŞI MOBILIZANTE CĂTRE CEI CE MAI AU TUPEUL SĂ CONTINUE SĂ LE CONSUME.

ÎNSA CE CALD ÎMI E PE SUFLET CÎND PE STRĂZILE ORAŞULUI MEU NATAL POŢI SAVURA MUZICA VORBEI ROMÎNEŞTI MAI DIN TOPOR, E ADEVĂRAT, DAR TOTUŞI FĂRĂ SĂ FIE ÎNTRERUPTA DE ISTERICALE ŞI APOSTROFĂRI IMPERIALIST-RUSOFILE.

CE BINE CĂ EXISTĂ MOLDOVA / NOVA.


ПОЛЕМИКА
20.12.2009 21:36rebus:Ai dreptate, am scăpat un -b-. Îmi cer scuze. Se mai întîmplă.

Multora nu le convine o ordine ;i un primat al legii în ţara asta. Mulţi ar vrea sa traiască îndestulat dar să plătească pentru totul numai moldovenii. De ce oare ne urăsc aşa de mult acei pe care i-am primit cu braţele deschise pe parcursul secolelor şi continuăm să-i stimăm? Să fie oare din cauza religiei noastre comune numai?
19.12.2009 23:36james:REBUS:
CRED CĂ AI SCĂPAT UN 'B'. ALTFEL TE ROG SA TE EXPLICI.
17.12.2009 21:32rebus:E un fel de eseu pulicistic să inţeleg?

Stilul nu e rău ca şi ideile...
Для того чтобы создать новую тему необходимо авторизироваться
ГЛАВНЫЕ ТЕМЫ
РЕФЕРЕНДУМ
Какая из перечисленных идентичностей наиболее близка вашему самоощущению?
Я - молдаванин
Я - румын
Я - русский (русскоязычный)
Я - бессарабец
Йа креведко
Ни одна из перечисленных
Сами мы не местные
ВСЕ ГОЛОСОВАНИЯ
ПРОЕКТЫ